Our website contains links to affiliate websites and we receive an affiliate commission for any purchase made to the affiliate website by clicking the links in our website. Learn More. Our reviews are not affected by participation in such programs.
 1. Website Planet
 2. >
 3. Blog
 4. >
 5. 10 Beste (écht) GRATIS website-bouwers van 2022

10 Beste (écht) GRATIS website-bouwers van 2022

Ezequiel Bruni Ezequiel BruniWebsite Development Expert March 30, 2022
March 30, 2022

Snelle disclaimer: verschillende gratis websitebouwers geven je de mogelijkheid om een fatsoenlijke site te ontwerpen – maar geen van deze bouwers zal je een aangepast domein geven. Als je wilt dat je site er professioneel uitziet (en in lijn blijft met je merk), heb je een betaald abonnement nodig.

In mijn ogen is Squarespace de absolute favoriet. Deze bouwer heeft de mooiste templates van allemaal en zelfs het goedkoopste abonnement bevat een gratis aangepast domein plus onbeperkte opslag. Squarespace wordt ondersteund door een 14-daagse gratis proefperiode, zodat je alle functies kunt uitproberen voordat je je abonneert.

Veel website bouwers bieden gratis pakketten aan, maar soms is ‘gratis’ niet wat het lijkt. In veel gevallen begin je gratis met het bouwen van je site. Maar dan ontdek je, nadat je al het werk hebt gedaan, dat het gratis pakket veel te beperkt is om daadwerkelijk te gebruiken. Zo proberen ‘gratis’ website bouwers je te dwingen om je creditcard tevoorschijn te toveren.

Ik heb besloten om een aantal van de grote website bouwers te testen, om uit te vinden welke je daadwerkelijk gratis een functionele site laten bouwen. Met ‘testen’ bedoel ik echte tests. Ik heb een demosite gebouwd met elke website bouwer op deze lijst, om te zien wat ze me precies wel en niet lieten doen bij het gratis pakket.

Het was erg interessant en ik heb onderweg een paar zeer verrassende dingen ontdekt. Ja, alle gratis bouwers hebben hun beperkingen, maar sommige laten je veel meer doen dan andere. Het gratis abonnement van Wix is waarschijnlijk het meest royale, maar ik heb ook enkele andere goede opties gevonden, die ik kan aanbevelen.

Weinig tijd? Dit zijn de beste gratis website bouwers

 1. Wix – Biedt een echt ‘drag-and-drop’ design, veel aanpassingsmogelijkheden, super veel gratis apps en nog veel meer
 2. Squarespace – Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
 3. Jimdo – Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

Scroll omlaag om nog 7 andere site bouwers te zien die wij aanbevelen | Vergelijkingstabel

1. Wix – De beste voor maximale creatieve vrijheid

Wix
Wix heeft meer dan 900 templates in tientallen categorieën.

Wix loopt al geruime tijd voorop in de bouw van websites en is voortdurend in ontwikkeling. Als zodanig heeft het een van de meest functie-rijke site bouwers – en dat is goed te zien.

De interface van Wix is beschikbaar in een recordaantal talen, Nederlands is daar één van. Dit betekent dat je vlot en eenvoudig een website kunt bouwen, zelfs als je geen Engels spreekt.

Wix heeft ook een van de betere gratis pakketten, want het geeft je gratis toegang tot bijna elke functie, met een paar opmerkelijke uitzonderingen, zoals e-commerce. Er is echt geen reden waarom je Wix’s gratis pakket niet voor altijd zou kunnen gebruiken. Alle templates van Wix zijn beschikbaar bij het gratis pakket en ze zien er goed uit. Je zou makkelijk een gratis site kunnen hebben die eruitziet als deze demoportfolio die ik heb gemaakt.

Functies & gebruiksgemak

Als je je allereerste site aan het bouwen bent of je wilt gewoon Wix uitproberen, dan zijn hier de functies die je misschien wel het meest interesseren:

 • 900+ templates – Een van de beste functies van Wix is de enorme bibliotheek aan templates. Sommige templates zijn beter dan andere, sommige zijn een beetje gedateerd, maar naar mijn professionele mening zijn de meeste vrij goed.
 • Complete ‘drag-and-drop’ vrijheid – Wat de editor van Wix zo populair maakt, is het feit dat je alles kunt verslepen en overal op de pagina kunt plaatsen. Nou ja, bijna overal, maar het geeft nog steeds veel creatieve vrijheid in vergelijking met andere bouwers.
 • Gratis apps – Wix App Market biedt een vrij indrukwekkende bibliotheek van apps om de functionaliteit van je site uit te breiden en zelfs te integreren met diensten van derden. Nu zijn niet al deze apps gratis. Het kan zijn dat je voor een aantal apart moet betalen. Maar er zijn genoeg gratis apps om je op weg te helpen met social media-integratie, geavanceerde formulieren, evenementenkalenders en nog veel meer.
 • Marketing tools – Wil je je site promoten? Wix doet het voor je met SEO-tools, e-mailmarketing, een social post designer – en allemaal gratis. Als je meer geavanceerde analyses wilt, de ‘Site Booster’-app wilt proberen of gebruik wilt maken van een paar andere extra’s, zoals gratis advertentieruimte, dan moet je upgraden naar een betaald pakket.
 • Blog tools – De Wix Blog is technisch gezien een van de ‘apps’, maar het is gratis en helemaal niet zo slecht. Je kunt boeiende, custom blog posts maken, hoewel je de content niet zomaar kunt verslepen, zoals in de main editor van de site.

En nu komt er een klein minpuntje: door de creatieve vrijheid en de uitgebreide site-opties is het bouwen van een site met Wix complexer dan met sommige andere platformen. Dit is niet zo erg en je zou waarschijnlijk in een paar uur tijd een geweldige site kunnen maken, maar het kan even duren voordat je gewend bent aan de manier waarop dingen werken.

Bovendien vond ik dat het wel erg makkelijk is om dingen overal te kunnen slepen en neerzetten, wat de kans vergroot dat je per ongeluk je lay-out verknoeit. Het is geen groot probleem – daar is de knop ‘Ongedaan maken’ voor – maar het is het vermelden waard.

Als je een nog eenvoudigere manier zoekt om je site te bouwen, kun je gebruik maken van Wix ADI (Artificial Design Intelligence). Het is een licht AI-gestuurde tool die je een paar vragen stelt en een site voor je genereert, compleet met demo-content. Ik heb het gebruikt om het demoportfolio hierboven te maken in slechts een paar minuten.

Samenvatting

Zijn alle templates gratis? Ja
Gratis URL van de site Subdomein & subdirectory
(gebruikersnaam.wixsite.com/sitenaam)
Aantal ads/branding elementen op je gratis site 1
Locatie van advertenties Bovenaan de pagina
Gebruiksgemak Kleine leercurve
Gratis opslag 500 MB
Gratis bandbreedte 500 MB
Interface in het Nederlands V

Als je uiteindelijk besluit om te upgraden naar een betaald pakket, raad ik je aan om het Combo Pakket te nemen om je te ontdoen van advertenties en een aangepaste domeinnaam in te stellen. Als je een stortvloed aan verkeer hebt, is het Unlimited pakket beter.

Als je een webshop wilt runnen, neem dan gelijk het Business Basic pakket. Wix heeft een vrij robuuste set van e-commerce functies, maar helaas geeft het gratis pakket je daar geen toegang toe.

2. SITE123 – Een van de makkelijkste website bouwers

Site123
Ik vind het leuk hoe de templates van SITE123 allemaal mobiel-responsief zijn.

SITE123 omschrijft zichzelf als ‘Verreweg de gemakkelijkste gratis website bouwer’. Nou, ik heb niet elke website bouwer in de wereld geprobeerd (hoewel het soms lijkt alsof ik dat wel heb gedaan), maar ik kan je vertellen dat het verdraaid gemakkelijk is om een site op te zetten met SITE123. Geef het ongeveer vijf minuten en dan hoef je alleen nog maar je eigen content toe te voegen.

Helaas is de interface van SITE123 niet beschikbaar in het Nederlands. Gelukkig is de site editor zeer intuïtief te gebruiken, dus als je een basiskennis van het Engels hebt, zul je je site vrij gemakkelijk kunnen bouwen.

De beperking van dit systeem is dat je geen volledige creatieve controle krijgt, maar het gratis pakket is royaal genoeg dat je het kunt gebruiken zolang je het nodig hebt. Nou, dat is zolang je het niet erg vindt om een URL te hebben als https://5e9a8b9c0d85f.site123.me, wat overigens de URL is voor de demosite die ik heb gebouwd.

Functies & gebruiksgemak

In het algemeen zijn de gratis functies van SITE123 solide, maar ze zijn zeer eenvoudig. Je kunt meer aanpassingsopties krijgen als je een upgrade naar een betaald pakket uitvoert, maar dit zijn de leuke gratis dingen:

 • Modulair ontwerpsysteem – Er is dus goed nieuws en ‘meh’ nieuws. SITE123’s designsysteem is super eenvoudig te gebruiken en biedt eenvoudige manieren om je site te laten passen bij je merk. Het veranderen van kleuren, lettertypen en afbeeldingen is een kwestie van een paar klikken. Het ‘slechte’ nieuws is dat je niet zomaar dingen kunt slepen en neerzetten waar je maar wilt. Je moet kiezen uit vooraf ontworpen pagina-elementen. Dat is niet heel erg, alleen een beetje inflexibel.
  Ik moet ook nog vermelden dat je aanpassingsopties een beetje beperkt zijn met het gratis pakket.
 • Bloggen – Jep, je krijgt een ingebouwde blog met het gratis pakket, zoals te zien is op de demosite. Het is een eenvoudig systeem met tags, miniatuurafbeeldingen, inplannen van posts en een klassieke, Microsoft-Word-achtige teksteditor.
 • Contact – en donatieformulieren – Als je je eigen aangepaste formulier wilt bouwen of een webshop wilt runnen, moet je betalen. Maar als je gewoon een eenvoudig contactformulier nodig hebt, of een manier voor mensen om te doneren aan je non-profit, dan is dat allemaal gratis.
 • Tools voor kleine bedrijven – Evenementenkalenders, het inplannen van afspraken, restaurantreserveringen en nog een paar opties zijn allemaal beschikbaar in het menu ‘pagina’s’. Kies er een en ga aan de slag.
site123 logo alt 2

Get 44 % off your SITE123 plan today!

Save 44 % when you sign up for SITE123's annual plan

579 users used this coupon!

Om je een meer persoonlijke kijk op het gebruiksgemak te geven: ik kon mijn demosite in slechts enkele minuten bouwen en het kostte me weinig tijd om uit te zoeken hoe alles werkte. Let wel op: dat telt niet mee voor de tijd die ik nodig zou hebben gehad om mijn eigen content op de site te zetten, maar ik was wel in staat om de basisstructuur zeer snel op te zetten.

Samenvatting

Zijn alle templates gratis? Ja
Gratis URL van de site Willekeurig subdomein
Aantal ads/branding elementen op je gratis site 2
Locatie van advertenties Sticky bar bij scrollen, tekst onderaan de pagina
Gebruiksgemak Supergemakkelijk
Gratis opslag 500 MB
Gratis bandbreedte 1 GB 1 GB
Interface in het Nederlands X

Wel apart: de FAQ op de ‘Pricing’ pagina zegt dat SITE123 vier prijspakketten heeft, maar er worden maar twee opties weergegeven: Gratis en Premium. Als je echter je gratis site vanuit de SITE123-editor probeert te upgraden, krijg je vier verschillende abonnementen te zien om uit te kiezen: Basic, Advanced, Professional en Gold.

Dit is een beetje verwarrend, maar het is in ieder geval goed om te weten dat je mogelijkheden hebt om op te schalen. Hoe duurder het abonnement, hoe meer opslagruimte, bandbreedte en andere bronnen je krijgt.

3. GoDaddy – Goede marketingfuncties voor kleine bedrijven

GoDaddy
De websitebouwer van GoDaddy laat je zien hoe je website eruit zal zien met tientallen verschillende thema’s.

De websitebouwer van GoDaddy is meer een bijzaak in vergelijking met de hoofdactiviteit van het bedrijf, namelijk het registreren van domeinnamen, maar het is geen slechte plek om een eenvoudige website te beginnen. Het kostte mij letterlijk enkele minuten om een demo-site te maken, inclusief de blog.

Houd er echter rekening mee dat je niet veel creatieve vrijheid krijgt. Er zijn slechts 22 thema’s en de daadwerkelijke lay-out is voorzien van vooraf ontworpen en vooraf geconfigureerde blokken met content, die je naar wens kunt toevoegen of verwijderen. De thema’s zijn meer een verzameling typografische en kleurstijlen dan een compleet site-ontwerp.

Godaddy logo alternative new

Save up to 30 % on ANY GoDaddy Website Builder plan!

Limited-time offer - Don't miss it!

277 users used this coupon!

Hoe dan ook, de websitebouwer van GoDaddy is eenvoudig en het is gratis, maar er zijn natuurlijk wel heel wat beperkingen. Je kunt bijvoorbeeld geen terugkerende evenementen maken of meldingen ontvangen wanneer klanten een service boeken. Je hebt ook geen toegang tot de SEO-wizard van GoDaddy of andere inzichten dan Google Analytics. Bovendien bevat je site advertenties en kun je geen aangepast domein koppelen.

Dit krijg je gratis, voor onbepaalde tijd:

 • Bloggen – Het blogsysteem is vrij summier. Je kunt tekst, afbeeldingen, video’s en scheidingslijnen invoegen. Maar goed, je kunt je berichten ook categoriseren, toekomstige publicaties plannen en … dat is het dan ook. Het is erg basic, maar bruikbaar.
 • E-mail- en sociale mediamarketing – Het goede nieuws is dat je met het gratis abonnement marketing-e-mails kunt verzenden, maar je bent beperkt tot 100 e-mails per maand. Afhankelijk van de grootte van je publiek kan dit voldoende zijn. Je kunt je site ook linken naar Google Mijn Bedrijf Vermeldingen, Yelp, Facebook, Nextdoor, Instagram, Twitter en LinkedIn. Hierdoor kun je snel updates van je site delen via sociale media.
 • Contactformulieren en afspraakboeking – Ja, contactformulieren zijn beschikbaar en blijkbaar onbeperkt. Het boeken van afspraken is echter beperkt tot eenmalige afspraken. Als je terugkerende afspraken wilt, moet je op zijn minst upgraden naar het Premium-abonnement.
 • PayPal-betalingen accepteren – Als je producten via een webwinkel wilt aanbieden en verkopen, moet je upgraden naar het Business-abonnement, dat het duurste is. Met het gratis abonnement kun je echter een PayPal-knop op je site plaatsen, wat goed genoeg zou kunnen zijn voor het accepteren van donaties of fondsenwerving.
 • 24/7 klantenondersteuning – inderdaad! Klantondersteuning is zelfs inbegrepen bij het gratis abonnement. Ik had echter wat problemen om via chat met iemand in contact te komen. De chat is momenteel alleen beschikbaar in de VS voor Engelssprekende klanten.

Samenvatting

Zijn alle template gratis? Ja
Gratis site-URL Subdomein
Aantal advertenties/merkelementen op je gratis site 2
Advertentielocatie Sticky balk bovenaan
Gebruiksgemak Super eenvoudig
Gratis opslag n.v.t.
Gratis bandbreedte n.v.t.
Prijs van het goedkoopste betaalde abonnement $6.99 per maand

Als je besluit dat het gratis abonnement niet voldoende voor je is en je de manier waarop GoDaddy de dingen aanpakt leuk vindt, zou ik beginnen met het Basic-abonnement, dat het goedkoopste is. Het is meer dan voldoende voor een eenvoudig portfolio, een landingspagina of brochuresite.

Als je echt een bedrijf wilt runnen (of dat nu een webwinkel is of niet), dam zou ik direct voor het Business-abonnement kiezen. Het is prijzig, maar het heeft letterlijk alle functies. In theorie verdien je dat geld terug en zelfs meer.

4. Weebly – Biedt gratis e-commerce aan, maar alleen op sommige locaties

Weebly
Weebly heeft dan misschien geen enorme themaselectie, maar ze zijn allemaal prachtig ontworpen

Weebly is nog een veteraan in de website bouwer industrie en overtreft bijna Wix en Squarespace op het gebied van functies en goedkope prijzen. De templates zijn mooi, de site editor is soepel en dus staat het hier op mijn lijstje.

Weebly’s site editor is beschikbaar in het Nederlands, waardoor het een goede keuze is als je een website bouwt voor een lokaal publiek.

Weebly is een site editor die niet alles voor je probeert te doen. Er was geen AI-lite ding dat mijn site voor me probeerde te bouwen en ik moest mijn eigen demo-content aanleveren. Nou, dit tweede is meer het probleem van een reviewer, want je zult toch echt je eigen content moeten en willen schrijven.

Of het feit dat je alles zelf moet doen een bonus is of een probleem, hangt af van… nou ja, van jou. Hoe dan ook, hier is de demo die ik heel snel heb gebouwd:

Functies & gebruiksgemak

En hier zijn we weer met een andere set gratis functies.

 • ‘Block-based drag-and-drop’ design – Hoewel Weebly een klein aantal thema’s heeft (dit noemen ze templates), zijn ze goed gemaakt en vrij mooi. Binnen die thema’s kun je blokken met content (tekst, afbeeldingen, menu’s, kaarten, etc.) naar bijna elke gewenste lay-out slepen. Niet ‘waar dan ook op de pagina’, zoals bij Wix, maar je hebt wel behoorlijk wat controle over het uiteindelijke ontwerp.
 • Bloggen – Je kunt je blog posts bewerken in de site editor zelf, wat ik erg fijn vind. Sleep bijvoorbeeld de blokken met content en functionaliteit naar blog posts, net zoals je dat op elke andere pagina kunt doen, maar dan zonder dezelfde opmaakflexibiliteit.
 • Gratis e-commerce (in sommige landen) – Oké, deze functie is niet in elk land beschikbaar, maar in de VS en een paar andere locaties kun je een shop opzetten en producten gratis verkopen. De enige beperking van deze functie is dat er bij de gratis en goedkopere pakketten geen winkelwagen is. Klanten moeten de producten één voor één kopen.
 • Gratis apps – Weebly’s App Market bevat gratis apps, premium apps en apps met zowel gratis als premium pakketten. Je kunt hiermee je site integreren met sociale netwerken, geavanceerde formulieren maken en meer.
 • Gratis SEO/marketing tools – Bij het gratis pakket zijn deze tools vrij eenvoudig, maar toch handig. Wat SEO betreft, kun je alle metadata van je pagina’s handmatig aanpassen. Wat marketing betreft is er een tool voor het aanmelden voor nieuwsbrieven. Je kunt met het gratis pakket ook enquêtes embedden en geld verdienen met je site via Google AdSense.
  Dit is vrij indrukwekkend, aangezien de meeste website bouwers je niet toestaan om geld te verdienen met je site als je een gratis pakket of abonnement hebt.

Het opzetten van mijn demosite was snel en eenvoudig en ik had op geen enkel moment het gevoel dat ik te veel van Weebly’s functionaliteit miste. Het enige nadeel was dat ik soms naar een relatief lege pagina keek en me afvroeg: “Waar moet ik nu eigenlijk beginnen?” Misschien kom je dat ook wel tegen. Maar zolang je een idee hebt van wat je je site wilt laten zeggen en doen, volgt de rest vanzelf wel.

Samenvatting

Zijn alle templates gratis? Ja
Gratis URL van de site Subdomein
Aantal ads/branding elementen op je gratis site 1
Locatie van advertenties Sticky box linksonder
Gebruiksgemak Vrij eenvoudig
Gratis opslag 500 MB
Vrije bandbreedte N.V.T.
Interface in het Nederlands V

Als je gaat upgraden, neem dan direct het Pro pakket. Het is goedkoop, heeft onbeperkte opslagruimte en voegt een winkelwagen toe aan je webshop. Het is ook het goedkoopste pakket dat de branding van Weebly van je site verwijdert.

WordPress
Niet alle WordPress.com-thema’s zijn gratis, maar veel zijn dat wel, en ik vind het leuk hoe je ze op stijl kunt doorzoeken.

Oké, zie je die statistiek in de schermafbeelding hierboven? Het marketingteam van WordPress maakt geen grapje. Die software heeft op een of andere manier meer dan een derde van het internet in handen. Het begon als een blogging-app, maar nu is het het grootste uitgeversplatform ter wereld. Voor de duidelijkheid: dit artikel bespreekt WordPress.com, dat is een soort van website bouwer, en niet WordPress.org, wat de thuisbasis is van de oorspronkelijke software.

Je zult merken dat, hoewel WordPress.com een interface heeft in het Nederlands, sommige delen van de editor alleen beschikbaar zijn in het Engels. Waarschijnlijk kom je er wel mee uit de voeten, maar ik vond dit wel een beetje teleurstellend.

En hoewel WordPress.com zichzelf als site bouwer naar voren brengt, werkt het meer als een ouderwets content managementsysteem (CMS). Dat betekent dat het zeer flexibel en krachtig is, maar het kost wel wat tijd om het te leren. Je krijgt niet dezelfde ‘drag-and-drop’ functionaliteit als bij andere bouwers.

Ook moet ik zeggen dat het gratis pakket van WordPress.com zeer beperkt is in vergelijking met de originele software (die ook gratis is, behalve dan de kosten voor hosting).

Hier is de demo.

Functies & gebruiksgemak

 • Een van de beste blogs die er zijn – WordPress is in de eerste plaats blogging-software. Je kunt het zo’n beetje alles laten doen, maar dat kost tijd. Als je gewoon een stevig blog wilt of een eenvoudige zakelijke site met een blog, dan is WordPress.com geschikt.
 • Meer dan 100 fantastische gratis thema’s – Als een old-school CMS is WordPress zeer thematisch. Hoewel je enige controle hebt over de lay-out van je content, zullen de meeste designkeuzes ‘voor je’ worden gemaakt door het thema dat je kiest. Sommige thema’s zijn zeer configureerbaar, maar dat zijn ze niet allemaal.
 • Ingebouwde portfolio-functie — WordPress.com heeft iets wat de originele software niet heeft en dat is de mogelijkheid om snel en eenvoudig een portfolio op te bouwen op je site. Je voegt in principe pagina’s toe in het Portfolio gedeelte van je site en dan geven bepaalde thema’s (zoals die in de demo) je projecten automatisch weer.
 • Marketing en SEO tools – Hier valt niet veel te zeggen: analytics, nieuwsbrieven, SEO. De hele bende is er. Veel van de meer geavanceerde SEO-functionaliteiten worden geleverd door plugins in plaats van WordPress zelf; plugins kun je helaas alleen krijgen bij betaalde pakketten.

Lees mijn volledige WordPress.com review voor meer informatie.

WordPress.com legt vrij goed uit wat je moet doen, maar de aard van de software kan je een beetje in de war brengen. Er is gewoon… zoveel. En zoveel dingen die achter duurdere pakketten schuil gaan.

Ik heb veel ervaring met WordPress en ik vind het geweldig, maar er zijn zeker makkelijker opties op deze lijst.

Samenvatting

Zijn alle templates gratis? Nee
Gratis URL van de site Subdomein
Aantal ads/branding elementen op je gratis site 2
Locatie van advertenties Sticky bar bovenaan, tekst onderaan pagina
Gebruiksgemak Medium tot expert leercurve
Gratis opslag 3 GB
Gratis bandbreedte Onbeperkt
Interface in het Nederlands V

Als je genoeg hebt van de beperkingen van het gratis pakket, ga dan minimaal voor het Premium pakket. Dit pakket is beter als je zaken wilt doen, betalingen wilt accepteren, enz. Bovendien krijg je de onbeperkte Premium-thema’s. Ga voor het Business pakket als je een webshop wilt of om je site uitgebreid aan te passen met plugins.

6. SimpleSite – Het is extreem simpel, ja

SimpleSite
Net als al het andere van SimpleSite, zijn de thema’s … eenvoudig.

SimpleSite doet zijn naam zeker eer aan. Het helpt je bij het maken van websites en de sites zijn zeer eenvoudig. Heb ik dat genoeg gezegd? Waarschijnlijk wel, dus nu zou je moeten begrijpen hoe SimpleSite in elkaar steekt.

Een ander voordeel is dat de editor van SimpleSite beschikbaar is in het Nederlands, zodat het inderdaad zo eenvoudig mogelijk is.

Met die eenvoud komt echter een tekort aan functies. Deze site builder is niet ontworpen om veel te doen. Het bedrijf adverteert de mogelijkheid om een blog te starten, maar die functionaliteit kon ik eigenlijk nergens vinden. Ik weet niet of het een premium functie is of niet, maar het is er zeker niet voor gratis gebruikers.

Daarom ziet mijn demo site er… nog eenvoudiger uit dan de andere. Ik bedenk maar dat mijn dierenfoto’s het geheel wat pittiger maken.

Functies & gebruiksgemak

Hoewel SimpleSite niet over de meest geavanceerde functies beschikt, zijn de functies die het wel heeft, goed gebouwd en handig.

 • Verander het uiterlijk van je site – Nadat je een template hebt gekozen, kun je niet gemakkelijk naar een ander template overschakelen, maar je kunt wel alle kleuren en lettertypen aanpassen.
 • Flexibele content lay-out – Je krijgt wel degelijk enige controle over hoe je je content opstelt. De laatste keer dat ik de editor voor een ander artikel uitprobeerde, begreep ik eigenlijk niet hoe ik verticale kolommen moest maken, maar dit keer is het me gelukt.
 • Handige content widgets – Ik heb het vooral over de mogelijkheid om video’s en kaarten in de content van je pagina te integreren. Dat is niet veel, maar het is wel nuttig.
 • Contactformulieren – Als je mensen een eenvoudige manier wilt geven om je een e-mail te sturen vanaf je site, dan heb je een contactformulier nodig. Punt.

SimpleSite is over het algemeen vrij eenvoudig te gebruiken, maar sommige dingen in de gebruikersinterface zijn niet duidelijk, zoals de eerder genoemde verticale kolommen. Ik schaam me nog steeds een beetje dat ik daar niet eerder achter ben gekomen, als ik eerlijk moet zijn.

Mijn punt is dat de app een kleine leercurve heeft. Wees bereid om een beetje rond te klikken om uit te vinden hoe alles werkt.

Samenvatting

Zijn alle templates gratis? Nee
Gratis URL van de site Subdomein
Aantal ads/branding elementen op je gratis site 1
Locatie van advertenties Sticky box linksonder
Gebruiksgemak Vrij eenvoudig
Gratis opslag N.V.T.
Gratis bandbreedte N.V.T.
Interface in het Nederlands V

Tijd om het te hebben over de prijspakketten: er zijn maar drie pakketten, waaronder het gratis pakket. Ga voor het Pro pakket als je alle functies wilt hebben en het E-commerce pakket als je dingen wilt verkopen. Eenvoudig. Het zijn echter niet de goedkoopste pakketten; je kunt meer krijgen voor minder bij veel van de andere site bouwers op deze lijst.

7. Elementor – De beste site bouwer plugin, maar het gratis pakket is beperkt

Wat thema-ontwerp betreft, weten de mensen van Elementor absoluut waar ze mee bezig zijn.

Elementor is een WordPress-plugin die de juiste ‘drag-and-drop’ designfunctie biedt. Je kunt het gratis installeren op een WordPress-site op je eigen server, of je kunt geld betalen om toegang te krijgen tot plugins op WordPress.com en het daar installeren.

Omdat Elementor zo groot is vond ik het het vermelden waard, maar naar mijn mening is het niet geweldig voor gratis gebruikers. Als je een gratis website wilt, kun je veel meer bij Wix krijgen. En hoewel je je Elementor-site kunt bouwen in elke taal die je wilt, is de interface alleen beschikbaar in het Engels.

Ik bedoel, kijk naar deze demo. Ik kon helemaal geen contactformulier invullen, want dat is een premium feature. En je zult merken dat het ontwerp er meer dan een beetje sober uitziet. Dat komt omdat er twee manieren zijn om een site te bouwen met Elementor.

Functies & gebruiksgemak

Om een kort verhaal kort te houden, dit is wat je krijgt bij de gratis versie:

 • Pagina en content templates – Er zijn tal van templates die hele pagina’s of alleen delen van pagina’s voor je zullen opzetten. Het moet echter worden vermeld dat deze templates kunnen botsen met het WordPress-thema dat je hebt geïnstalleerd. Ook zijn de meeste (inclusief templates voor zaken als website-navigatie) vergrendeld in het Pro pakket.
 • Basic content widgets – En dat is het. Je krijgt tekst, inbedding van afbeeldingen, basic beeldgalerijen, image sliders en een paar andere handige dingen. Eerlijk gezegd krijg je bijna meer bij het gratis pakket van WordPress.com.
 • Addons – Yep, in de wereld van WordPress zijn er addons voor plugins. In principe zijn dit andere WordPress-plugins die de functionaliteit van Elementor uitbreiden met nieuwe soorten content-blokken. Want waarom ook niet?

Alle andere functies, van het bloggen tot de marketing en SEO tools, worden allemaal geleverd door je WordPress-site, omdat Elementor in principe slechts een eenvoudige manier is om de visuele aspecten van je site te bewerken, en niets meer. In onze volledige beoordeling over Elementor kun je meer lezen.

Maar het is eigenlijk geen slecht product. Als je een custom website wilt ontwerpen op basis van WordPress zonder codering, dan is Elementor daar eigenlijk heel goed in. Het is ook vrij eenvoudig te gebruiken als je eenmaal vertrouwd bent met de basisbediening. De belangrijkste nadelen zijn dat je al enige kennis van het ontwerp moet hebben om iets meer dan een bijna lege site te maken, en dat de gratis versie zeer beperkte opties heeft.

Samenvatting

Zijn alle templates gratis? Nee
Gratis URL van de site N.V.T.
Aantal ads/branding elementen op je gratis site Geen
Locatie van advertenties N.V.T.
Gebruiksgemak Soort van gemakkelijk
Gratis opslag N.V.T.
Gratis bandbreedte N.V.T.
Interface in het Nederlands X

Kleine frustraties daargelaten is Elementor een van de beste site design-apps in zijn soort, mits je bereid bent om te betalen. Het Persoonlijke pakket voor een jaar, ook voor één site, is redelijk betaalbaar en geeft je toegang tot alle functies. Je hebt geen duurder pakket nodig, tenzij je van plan bent om het op meerdere sites te gebruiken.

Houd er rekening mee dat je, naast het betalen voor Elementor, ook moet betalen voor je hosting, of dat nu op je eigen server is of op een platform zoals WordPress.com.

8. Webnode – Snelle en mooie websites

Webnode
De templates van Webnode zijn vrij eenvoudig, maar leuk.

De sites die je kunt maken met Webnode zijn snel en mooi, de software is gemakkelijk te gebruiken en het platform heeft meer dan 40 miljoen gebruikers. Webnode’s editor is beschikbaar in het Nederlands.

TDat klinkt allemaal indrukwekkend en mijn ervaring met de software was aangenaam genoeg, maar het gratis pakket is zeer beperkt. In vergelijking met de andere opties op deze lijst, kun je er niet zo veel mee doen. Je opslagruimte is klein en bijna alle betere functies zitten opgesloten in de betaalde pakketten. Ach ja, deze demo hier laat zien wat je wel gratis kunt doen.

Functies & gebruiksgemak

Webnode’s functieset is voor mensen die niet veel tijd hebben om te besteden aan hun site en voor mensen die hun site willen bewerken wanneer ze onderweg zijn. Als jij daar één van bent, zul je waarschijnlijk heel blij zijn met de gratis functies:

 • Licht aanpasbare templates – Hoewel je wel enige controle krijgt over hoe je content is opgemaakt, zullen de meeste aspecten van de look en feel van je site worden bepaald door de template die je kiest. Het is maar goed dat ze mooi zijn. Je kunt echter wel lettertypen en kleuren aanpassen, dus dat helpt iets.
 • Mobiele editor – Veel website bouwers werken niet op mobiele apparaten of ze werken heel slecht. Webnode is een van de uitzonderingen – je kunt je site gemakkelijk bewerken op je telefoon of tablet.
 • Bloggen – Nogmaals, ik vind het geweldig als ik blog posts kan bewerken op bijna dezelfde manier als bij andere pagina’s. Je kunt ook vrijwel dezelfde soort content toevoegen, inclusief tabellen, formulieren, kaarten en meer.
 • Google AdSense – Yep, je kunt een aantal advertenties op je gratis site plaatsen. Vreemd genoeg is Google Analytics gereserveerd voor betaalde pakketten. Logisch.
 • Voeg (kleine stukjes) code toe aan de HTML – Het is een kleinigheid, maar de mogelijkheid om je eigen code in de pagina te injecteren (zoals analytische code van een derde partij) is een leuk extraatje.

Het maken van mijn demosite met deze dienst was helemaal niet moeilijk en kostte me slechts een paar minuten. Dat is een van de voordelen van het gebruik van een eenvoudige, soort van beperkte website bouwer. Zoals ik al zei, de algehele ervaring was aangenaam. En weet je wat? Er zijn maar weinig platforms die ik echt ‘aangenaam’ vind om te gebruiken.

Samenvatting

Zijn alle templates gratis? Ja
Gratis URL van de site Subdomein
Aantal ads/branding elementen op je gratis site 2
Locatie van advertenties Tekst onderaan, banner onderaan
Gebruiksgemak Vrij eenvoudig
Gratis opslag 100 MB
Gratis bandbreedte 1GB
Interface in het Nederlands V

Wanneer je tegen de grenzen van het gratis pakket loopt (niet ‘als’, maar ‘wanneer’), neem dan geen genoegen met iets minder dan het Standaard pakket. Het is goedkoop en geeft je toegang tot alle betere functies, ook al zijn sommige nog wat beperkt. Je kunt alleen verder upgraden als je website geld begint te verdienen.

9. Strikingly – Uitstekende one-page websites

Strikingly
De templategalerij van Strikingly laat voorbeeldsites van echte gebruikers zien.

Bij Strikingly gaat het allemaal op die one-page website, zolang je het gratis pakket hebt. Oké, als je een blog of een webshop toevoegt, krijg je technisch gezien meer pagina’s, en bij betaalde pakketten kun je normale websites met meerdere pagina’s bouwen. Anders zal alles op je site op de ‘homepage’ staan. Als je op zoek bent naar een snelle manier om jezelf voor te stellen en wat je doet, bijvoorbeeld in een cv of portfolio, dan is dit misschien wel een goede manier.

Aangezien Strikingly geen interface heeft in het Nederlands, wordt zelfs je vermogen om een one-pager te bouwen wat beperkt.

Deze nadruk op eenvoud betekent natuurlijk dat het creëren van complexere sites min of meer uitgesloten is. Maar goed, soms heb je gewoon iets simpels nodig. Bijvoorbeeld een strakke portfolio, zoals de demo die ik heb gemaakt.

Functies & gebruiksgemak

Zoals de naam misschien suggereert, richt Strikingly zich op visueel opvallende websites zonder te veel poespas:

 • Een zeer eenvoudige (hoewel beperkte) site editor – Strikingly’s designsysteem laat je kiezen uit een beperkt aantal templates om mee te beginnen. Vervolgens kies je ‘secties’ of blokken content om toe te voegen aan je homepage. Je kunt echter geen aangepaste lay-out maken, tenzij je betaalt voor een van de premium pakketten.
 • Bloggen – Strikingly heeft solide blogging-functies, waaronder de gebruikelijke dingen zoals het categoriseren, taggen en inplannen van posts. Ik vind het fijn dat je je blog posts kunt bewerken via vrijwel dezelfde interface als die je gebruikt om de rest van je site te bewerken. En je kunt precies zien hoe je bericht eruit zal zien.
 • Marketing en analyse tools – Hier vind je de gebruikelijke SEO tools, evenals e-mail en enkele ingebouwde analyse tools. Er zijn ook aanmeldingsformulieren voor de nieuwsbrief.
 • Functies voor sociale integratie – Naast het eenvoudigweg toevoegen van pictogrammen die mensen naar je sociale feeds sturen, vind je hier een paar andere mooie tools, zoals de mogelijkheid om al je sociale feeds van Facebook, Twitter en Instagram direct op je pagina in te bedden.

Strikingly kan bijna niet makkelijker zijn in gebruik. Mijn demosite had ik snel ontworpen, al heb ik hem wel een beetje ingekort. Het standaardontwerp bevatte eigenlijk veel meer demo-content dan ik nodig had.

Samenvatting

Zijn alle templates gratis? Ja
Gratis URL van de site Subdomein
Aantal ads/branding elementen op je gratis site 1
Locatie van advertenties Sticky box onderaan de pagina
Gebruiksgemak Zeer gemakkelijk
Gratis opslag 500 MB
Gratis bandbreedte 5 GB
Interface in het Nederlands X

Als je voor een betaald pakket wilt gaan, ga dan direct voor het Pro pakket. Het is het goedkoopste pakket dat de branding van Strikingly van je site verwijdert. Hiermee kun je ook 300 producten toevoegen aan je webshop en het biedt onbeperkte bandbreedte. Bovendien kun je tot drie sites maken die allemaal gebruik maken van de Pro-functies, in plaats van te moeten betalen voor een ander pakket elke keer dat je een nieuwe site maakt. Oh, en je krijgt toegang tot de app store.

10. Mozello – Een vrij genereus gratis pakket

Mozello
De templates van Mozello hebben heldere en strakke ontwerpen

Mozello is een website bouwer die zich direct richt op kleine bedrijven, zou ik zeggen. De functieset, hoewel beperkt, is geweldig voor iedereen die nieuwe klanten wil aantrekken, en vrijwel alle templates zijn zakelijk of hebben een webshop-thema. Er is niet veel variatie in het ontwerp, maar het platform is goed in wat het moet doen.

Zelfs de homepage heeft een vector illustratie van een klein kantoor en motiverende posters. Maar belangrijker dan Mozello’s website is de website die je met het platform bouwt, en dat ziet er misschien zoiets als deze demo.

Mozello ondersteunt een indrukwekkend aantal talen en heeft een interface in het Nederlands om het bouwen van je website snel en eenvoudig te maken.

Functies & gebruiksgemak

Een ding dat ik fijn vind aan Mozello is dat vrijwel alle functies beschikbaar zijn, al is het maar in beperkte mate, bij het gratis pakket. Je kunt alles uitproberen zonder te hoeven betalen.

 • Template en ‘block-based’ design – Op het eerste gezicht zien de templates er een beetje saai uit, maar laat je niet misleiden. Ze zijn flexibel genoeg en maken het gemakkelijk om lettertypes, kleuren en content lay-outs uit te wisselen. Je kunt niet veel doen aan de lay-out van de algemene template, maar je kunt wel kiezen uit een groot aantal handige content lay-outs.
 • Custom formulieren bouwer – Dit is iets wat je niet bij elk gratis pakket ziet. Je kunt super eenvoudig een formulier toevoegen aan je pagina. Ook kun je tekstvakken, checkboxen, radioknoppen en andere formulier-elementen toevoegen.
 • Een beperkte webshop – Dat klopt, je kunt spullen verkopen met het gratis pakket. Natuurlijk kun je maar vijf producten verkopen en de enige betaalmethode die wordt ondersteund is PayPal. Dat is niet veel. Maar als je bijvoorbeeld je eerste boek online verkoopt, kan dat een goed begin zijn!
 • Marketing tools – Mozello geeft je basis SEO-hulpmiddelen, e-mailmarketing en integratie met Google Analytics. Ik vind het wel prettig dat ze specifiek adverteren dat je toegang hebt tot de HTML-code (in beperkte mate) om je eigen analytics tracking code in te voeren.

Het platform is vrij eenvoudig te gebruiken, al duurt het misschien wel een minuutje voordat je doorhebt waar alle knoppen zitten. Opties voor het bewerken van de lay-out van je pagina zijn eenvoudig, maar je moet op een aparte knop klikken om te beginnen met het bewerken van de lay-out in plaats van de content. Dit is niet hoe de meeste bouwers werken, maar het is eenvoudig om het te begrijpen.

Samenvatting

Zijn alle templates gratis? Ja
Gratis URL van de site Subdomein
Aantal ads/branding elementen op je gratis site 1
Locatie van advertenties Tekst onderaan de pagina
Gebruiksgemak Vrij eenvoudig
Gratis opslag 0.5 GB
Gratis bandbreedte Onbeperkt
Interface in het Nederlands V

Wanneer je klaar bent om te beginnen met het binnenhalen van serieus verkeer of het verkopen van meer producten, zou ik direct het Premium Plus pakket nemen. Het heeft onbeperkte opslagruimte, onbeperkte webshop-producten en geeft toegang tot alle andere betaalmethoden (naast PayPal). Het kost niet veel meer dan andere pakketten en het geeft je alle functies.

Wanneer moet ik upgraden naar een betaald pakket?

Dit antwoord is simpel: als je de grenzen hebt bereikt van wat je kunt doen met het gratis pakket van de door jou gekozen website bouwer, is het tijd om je creditcard erbij te pakken. Als je geen opslagruimte meer hebt of als je genoeg verkeer krijgt om de beschikbare bandbreedte te gebruiken, dan heb je geen andere keuze.

Andere mogelijke tekenen dat het tijd is om te upgraden:

 • Je wilt meer controle over je branding en je eigen domeinnaam kiezen.
 • Je wilt meer controle over je branding en je ergert je aan de advertenties op je gratis site.
 • Je wilt een webshop met veel producten.
 • Je wilt gewoon toegang tot functies (zoals geavanceerde apps of addons) die het gratis pakket niet heeft.

Voor je gemak is hier een snelle vergelijkingstabel om je keuze sneller en simpeler te maken:

Gratis Templates Gratis Apps Gratis opslagruimte Kun je producten gratis verkopen?
Wix 900 + Geschatte 200 + 500 MB Nee
SITE123 N/A Nee 500 MB Nee
Weebly 50 + 50 + 500 MB Ja
WordPress 100 + Nee 3 GB Nee
Jimdo 40 + N.V.T. 500 MB Nee
SimpleSite 30+ N.V.T. 15 Pagina’s Ja (5)
Elementor N/A N.V.T. N.V.T. N.V.T.
Webnode 90 + N.V.T. 100 MB Nee
Strikingly 50 + No 500 MB Ja (1)
Mozello 40 + 1 Ca. 500 MB Ja (5)

Welke gratis website bouwer is het beste voor jou?

Veel van de gratis pakketten voor website bouwers zijn vergelijkbaar, dus ik raad je sterk aan om te kijken naar de functiesets van elk platform en op wat voor soort sites ze zich richten. Zelfs als je een gratis website bouwt, wil je niet te veel compromissen moeten sluiten.

Heb je behoefte aan creatieve vrijheid? Je kunt niet fout gaan met Wix, waarmee je zowat elk aspect van je site kunt aanpassen.

Heb je behoefte aan een aanzienlijke opslagruimte? Het gratis pakket van WordPress.com geeft je 3GB, wat vrij genereus is.

Heb je alleen een basiswebsite nodig die je snel online kunt krijgen? Je zult de eenvoud van SITE123 geweldig vinden.

Aanbeveling van deskundigen: Hoewel het niet gratis is, is Squarespace een van mijn favoriete website bouwers en ik denk dat het de investering waard is. Als geen van deze gratis pakketten goed genoeg zijn voor je, bekijk dan onze volledige Squarespace review.
Rate this Article
4.0 Voted by 3 users
You already voted! Undo
This field is required Maximal length of comment is equal 80000 chars Minimal length of comment is equal 10 chars
Any comments?
Reply
View %s replies
View %s reply
Related posts
Show more related posts

We check all user comments within 48 hours to make sure they are from real people like you. We're glad you found this article useful - we would appreciate it if you let more people know about it.

Share this blog post with friends and co-workers right now:

We check all comments within 48 hours to make sure they're from real users like you. In the meantime, you can share your comment with others to let more people know what you think.

Once a month you will receive interesting, insightful tips, tricks, and advice to improve your website performance and reach your digital marketing goals!

So happy you liked it!

Share it with your friends!

2526328
100
5000
44102826
Best for beginnersimage

Create a Unique Website in Minutes

Browse 140+ mobile-responsive templates