1. Website Planet
  2. >
  3. Блог
  4. >
  5. Свържи домейн и инсталирай WordPress на SiteGround

Свържи домейн и инсталирай WordPress на SiteGround

Хендрик Хюман Хендрик ХюманУеб хостинг експерт
SiteGround не са на пазара от много дълго време, но се превърнаха в изключително популярен доставчик на хостинг услуги, привлекателен за много и най-различни клиенти.

В тази статия ще ви покажа как да инсталирате WordPress на своя хостинг акаунт в SiteGround и как да свържете домейна си.

Ако все още не сте се регистрирали за SiteGround и търсите повече информация, преди да вземете решение, не пропускайте да прочетете експертната ми рецензия.

Как да инсталирате WordPress на SiteGround

Първият път, когато се впишете в сайта на SiteGround, ще можете да използвате този удобен асистент по настройките. Ако не искате да започнете с изграждането на първия си WordPress уебсайт веднага, можете да пропуснете асистента до следващото си вписване – просто щракнете върху връзката в долната част на страницата.

Можете да изберете да започнете с изграждането на нов уебсайт, да прехвърлите съществуващ уебсайт или да настроите WordPress ръчно.

Първо ще ви покажа как да инсталирате и настроите WordPress с помощта на асистента:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image1

След като изберете ‘Start a new website’, можете да изберете коя CMS (система за управление на съдържанието) искате да инсталирате:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image2

Изберете WordPress. След това ще трябва да въведете някои основни данни, които ще ви потрябват по-късно, за да влезете в администраторския си профил. Когато приключите, щракнете върху Confirm’.

На страницата за потвърждение, също ще трябва да потвърдите дали искате или не искате да добавите SG Site Scanner.

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image3

След като щракнете върху бутона ‘Confirm’, приемете Общите условия (винаги е добра идея първо да ги прочетете) и щракнете върху ‘Complete Setup’. Това ще стартира инсталирането на WordPress (и SG Site Scanner, ако сте го избрали).

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image4

След като свършите, ще видите това съобщение. Инсталацията ми отне само няколко секунди, така че не би трябвало да чакате дълго.

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image5

Щракнете на ‘Proceed to Customer Area’.

Добре дошли на работното си табло:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image6

Ще получите също и потвърдителен имейл, че вашият WordPress уебсайт е създаден:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image7

Достъп до своя WordPress уебсайт ще получите след като щракнете върху ‘My Accounts’ на работното си табло:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image8

Под ‘Installations’, ще видите връзка към WordPress уебсайта. Щракнете върху връзката, за да влезете в интерфейса на уебсайта си, или щракнете върху бутона ‘Go to Admin Panel’, за да отидете на работното си табло в WordPress.

Първият път, когато направите това, ще ви посрещне асистент по настройките:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image9

Щракнете върху ‘Start Now’.

Първата стъпка е да изберете тема от подготвения списък:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image10

Ако шаблонът е свързан с определен инструмент за изграждане на уебсайт, като например Elementor, приставката ще бъде автоматично инсталирана за вас, така че да можете да запазите демонстрационното съдържание. Ако не искате приставката, щракнете върху оранжевия бутон ‘Selected’.

Само не забравяйте, че ако решите да не инсталирате приставката, може да получите празен шаблон без изображения или текст:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image11

На следващия екран можете да изберете да инсталирате автоматично някои полезни помощни приставки на сайта си. Ще получите безплатната версия на избраните приставки.

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image12

В края на инсталационния процес, имате възможност да изберете автоматично инсталиране на някои маркетингови приставки:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image13

След като щракнете върху ‘Complete’, SiteGround ще трябва да инсталира всичко, което сте избрали. Аз се възползвах от всички приставки, само за да ги тествам, и бях впечатлен от факта, че цялата инсталация отне около 30 секунди:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image14

Когато всичко приключи, на екрана си ще видите съобщението по-долу и можете да щракнете върху ‘View Site’, за да видите как изглежда за посетителите или ‘Go To Dashboard’, за да отидете на работното си табло (backend):

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image15

Ако сте използвали WordPress преди, ще забележите, че изглежда малко по-различно от стандартното ви табло за управление. Това се дължи на плъгина SG Optimizer, който свързва вашия WordPress сайт с опциите за управление и оптимизация на WordPress на SiteGround.

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image16

Забележете, че SiteGround автоматично ще създаде и публикува две публикации на вашия WordPress уебсайт:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image17

Това може и да изглежда безобидно, но тези публикации ще бъдат активни на сайта ви, което означава, че всеки, който го посети, ще ги намери в блога ви.

Аз лично не одобрявам тази практика. Не бихте искали тези промоционални публикации да висят в блога ви по очевидни причини. Също така, това може да повлияе на класирането ви в търсещите машини, тъй като страниците съдържат точно съответстващ анкор текст. Не забравяйте да изтриете тези две страници възможно най-скоро.

Как да свържете домейна си със SiteGround

Ще намерите информация как да пренасочите DNS сървърите си (nameservers) към SiteGround в един от вградените имейли:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image18

Има и връзка към ръководство, но то обяснява най-вече как да се справите с имейл адреса, асоцииран с вашия домейн. SiteGround не предоставят конкретни ръководства за това как да промените DNS настройките си за конкретни регистратори, като например GoDaddy.

Ако оставим документацията настрана, това всъщност е доста удобен и опростен процес. Всичко, което трябва да направите, е да подмените DNS сървърите в сайта на регистратора си с DNS сървърите, предоставени в имейла от SiteGround. Те ще се погрижат за останалото.

SiteGround също така, правят прехвърлянето на домейна ви към техните сървъри много лесно. А и документацията им е много по-лесна за следване.

На работното си таблото отворете раздела ‘Services’:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image19

След това, превъртете надолу до секцията ‘Order Extras’ и щракнете върху бутона ‘Get’ вдясно от ‘Domain Transfer’:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image20

Това ще ви отведе до страницата за прехвърляне на домейни по-долу. Обърнете внимание, че прехвърлянето на домейна ви в SiteGround идва с еднократна такса, ако сте с плана StartUp. Подновяването на домейна ви за следващата година обаче, ще бъде безплатно, и с него ще получите също и безплатна поверителност на домейна за една година:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image21

Когато щракнете върху ‘Check Domain Status’, SiteGround ще стартира операцията за прехвърляне на домейна ви. Ще бъдете информирани за всяка промяна в състоянието.

След това трябва само да въведете EPP кода, свързан с вашия домейн (той се осигурява от регистратора ви), за да потвърдите собствеността си върху домейна. Ако не сте сигурни как да го направите, инструкции за това също са включени в документацията.

Настройване на SSL сертификат и CDN

SiteGround не активира автоматично SSL сертификата или CDN. Ще трябва да настроите и двете ръчно чрез cPanel.

Добрата новина е, че екипът за поддръжка на SiteGround ще настрои вашия SSL сертификат вместо вас и ще се увери, че двете услуги работят добре в тандем за вас. Лошата новина е, че това е доста дълъг процес, а изпълнението на всичко това с помощта на агент по поддръжката ми отне още около 30 минути.

Първо, за да получите достъп до работното си табло в cPanel, трябва да отидете на раздела ‘My Accounts’ и след това да щракнете върху бутона ‘Go To cPanel’:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image22

Ще получите това изскачащо съобщение, което ви пита дали искате да получите защитен достъп до cPanel или не. Няма значение коя опция ще изберете, но най-добрата практика е да изберете защитен достъп:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image23

След като щракнете върху ‘Proceed’, cPanel ще се отвори в работното ви табло.

За да влезете в CloudFlare, превъртете надолу до секцията ‘Site Improvement Tools’ и щракнете върху иконата на CloudFlare:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image24

Това ще отвори панела за управление на CloudFlare:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image25

Ако щракнете върху бутона ‘Activate PLUS’, ще имате възможност да закупите premium план на CloudFlare:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image26

Бутонът ‘Activate Free’ ще активира безплатната версия, включена във вашия хостинг пакет към SiteGround. В изскачащия прозорец ще трябва да предоставите имейл адрес и след това можете просто да щракнете върху ‘Proceed’:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image27

Ще се появи друг прозорец, което предупреждава, че уебсайтът ви трябва да бъде достъпен използвайки „www“, за да работи. Не се тревожете за това – дори и да не е, CloudFlare и SiteGround автоматично ще го конфигурират правилно за вас:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image28

Ако всичко е минало добре, планът CloudFlare вече ще е активен и опцията за активиране ще се промени на ‘Manage’:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image34

Ще получите също и следните имейли:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image29

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image30

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image31

Тези приветствени имейли ще ви позволят да зададете парола на профила си в CloudFlare.

Трябва да имате предвид, че ако сега активирате своя SSL, уебсайтът ви може да не работи, докато процесът на активиране на SSL сертификата не приключи. Бях предупреден от своя помощен агент, че това може да отнеме до един ден, но реално ми отне по-малко от десет минути.

Ако във вашия случай се проточи повече, можете да направите пауза на своя CloudFlare CDN като влезете в профила си на уебсайта на CloudFlare.

Въпреки че в моят случай, агент по поддръжката инсталира SSL сертификата вместо мен, ще ви покажа как да го направите. В cPanel потърсете иконата ‘Let’s Encrypt’ в раздел ‘Security’:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image32

Уверете се, че в падащото меню е избран правилният домейн и след това щракнете върху големия бутон ‘Install’:

How to Connect a Domain and Install WordPress on SiteGround-image33

Вече имате напълно функционален WordPress сайт, завършен със CDN и защитен HTTPS достъп.

Отнемащо излишно много време конфигуриране на уебсайтове, което не предоставя необходимото за потребители без опит

Определено използвах хостинг доставчици, които ме улесниха в изграждането на уебсайта ми. Като цяло, ми отне малко повече от час да инсталирам своя WordPress сайт, да свържа домейна, да създам CDN и да инсталирам SSL сертификата. Грубо казано, това си е доста дълго време.

Това е така, главно защото трябва да инсталирате своя WordPress сайт, да свържете домейна си, да настроите CDN и да инсталирате SSL сертификата. Повечето хостинг доставчици са се погрижили за една или повече от тези задачи вместо вас. Всъщност в днешно време са истинска рядкост случаите, в които да се налага да инсталирате SSL сертификата си ръчно.

Разбира се, опитни потребители ще знаят, че трябва да проверят тези неща, но много от по-неопитните клиенти може едва много по-късно да осъзнаят, че SSL сертификатът не е инсталиран.

Все пак не всичко е лошо. В полза на SiteGround можем да кажем, настройването на CloudFlare и SSL сертификата става само с няколко щраквания, след като веднъж ги откриете в cPanel.

Също така е хубаво, че можете да използвате съветника за стартиране, за да инсталирате система за управление на съдържание по свой избор, а не само WordPress. Ако искате да инсталирате решение за електронна търговия, това ще ви бъде особено полезно, тъй като може да е голямо главоболие да се справите сами.

Inmotion предлагат подобен вид cPanel хостинг опит, но с много по-задълбочена документация за насочване на нови потребители.

Ако търсите нещо съвсем различно, с използване на персонализиран панел за управление, бих ви предложил Flywheel.

За да разберете дали SiteGround са подходящият хостинг доставчик за вас, прочетете пълната ми рецензия.

Оценете тази статия
4.0 Оценена от 2 потребителя
Вече гласувахте! Отмяна
Това поле е задължително Maximal length of comment is equal 80000 chars Минималната дължина на коментара е 10 знака
Някакъв коментар?
Отговори
Вижте % отговори
View %s reply
Сходни публикации
Покажи повече сходни публикации
Проверяваме всички коментари на потребители в рамките на 48 часа, за да се уверим, че са написани от реални хора като вас. Радваме се, че намирате тази статия за полезна - ще оценим жеста, ако позволите на повече хора да научат за нея.
Popup final window
Споделете този блог с приятели и колеги още сега:

We check all comments within 48 hours to make sure they're from real users like you. In the meantime, you can share your comment with others to let more people know what you think.

Веднъж месечно ще получавате интересни и полезни съвети и трикове, за да подобрите работата на уебсайта си и да постигнете целите на дигиталния си маркетинг!

Радваме се, че ви хареса!

Споделете го с приятелите си!

Или ни оценете на

555357
50
5000
99703